fbpx

Castanele și țuica-n festival

Toamna este un adevarat festival al culorilor și al roadelor, este vremea bilanțurilor, a petrecerilor și a speranței.

Grecii nu au fost doar navigatori neînfricați, constructori iscusiți sau războinici de temut, grecii au fost și agricultori pricepuți. Regiunea de la poalelele muntelui Pangaio care îi poartă și numele este zonă  tradițional agrară.

Chiar daca citricelor nu le prea priește zona, măslinii, castanii, vița de vie, alti pomi fructiferi și diverse alte culturi le dau de lucru localnicilor.

Toamna, după ce se văd cu sacii în căruță și își pot șterge sudoarea de pe frunte, grecii sărbătoresc. Și dacă nici ei nu știu să sărbătorească, atunci cine?

Dintre festivalurile toamnei cele mai importante sunt cel al castanelor, care incepe în prima duminică a lui noiembrie, și apoi cel al țuicii. Da, al țuicii, pentru că și ei produc țuică, doar că ei o numesc ȚIPURO. De altfel, între anumite latitudinii, în ambele emisfere, lumea face țuică. De fructe sau de struguri (tescovină) sau chiar vin.

La festivalul castanelor, acestea  sunt vedeta exclusivă și cei ce știu să le prepare se întrec în a ne convinge cum că ei știu cel mai bine cum să le coacă, sau să le facă piure, sau fierte cu diverse sosuri. Ce să spun, mirosul de castane coapte te ia pe sus de la kilometri distanță. Festivalul ajuns la a 20-a ediție atrage oameni din toate colțurile Greciei și, pe lângă relaxarea în pădurea de castani și savurarea fructelor lor, este un bun prilej de a cunoaște tradițiile și obiceiurile locului.

Nea Peramos este un fost sat de pescari ce s-a hotărât să împartă frumusețea Egeei și cu turiștii care caută plaje cu nisip fin și albastrul nemărginirii mării și al cerului. Este unul dintre satele întemeiate de grecii izgoniți din vetrele lor de pe țărmul turcesc de deciziile politicienilor. Au avut tăria să-și urmeze soarta și să o ia de la zero. Au părăsit Peramosul și au clădit Noul Peramos, că asta înseamnă Nea Peramos. Dacă tot a venit vorva de tărie, Nea Peramos este gazda Festivalului Țuicii, o ”tărie” cu un drum anevoios. Osevă scoasă cu răbdare de vița de vie din pământul și stâncile sfredelite de rădăcinile sale este combinată cu căldura dăruită de razele Soarelui în boabele strugurilor pline de o zeamă dulce și aromată. Aceste boabe se zdrobesc și sucul lor se transformă în vin. Tescovina încă reține acel abur celest ce ne încălzește sufletele și, uneori, ne ia mințile și ar fi fost păcat să lăsăm lucrurile așa.

Nici grecii n-au fost de acord și au lăsat tescovina să fermenteze și apoi au pus-o în alambicuri de cupru, la foc mic, care scoate aburul din ea și îl împinge spre locul unde se face broboane ca sudoarea grecului ce a îngrijit via toată vara, apoi a cules-o, i-a stors licoarea și acum își ia ultima simbrie pentru muncile sale istovitoare.

Pe durata festivalului micul sat este învăluit în aromele strugurilor transformați în alcool și nu doar a lor. Sardinele fripte, măslinele și tot ce poate avea mai bun și la îndemână la vremea aceasta minunata bucătărie grecească își înalță aromele spre nările celor ce sunt norocoși să fie aici.

Muzica, dansul și voia bună sunt la ele acasă și singurul regret este că că festivalul se și termină.

Foto VisitKavala.gr

Foto: Thanasis Sophianos-Kavalapost.gr

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea. Speranțele Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare,

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie