București este o capitală europeană și are multe locuri frumoase care i-au adus numele de ”Micul Paris”. Orașul a suferit o modernizare explozivă și a trecut de la evul mediu la modernismul Europei occidentale în mai puțin de 150 de ani. Bucureștiul era un oraș în care auzeai cei mai mulți trecători folosind cuvinte sau expresii în limba franceză. Nobilimea avea strânse legături cu cultura franceză și mulți călătoreau frecvent la Paris. Mulți oameni de cultură își făceau studiile sau măcar o parte din ele la Paris. După 1806, dar mai ales în perioada Belle Epoque (1871, sfârșitul războiului Fraco-Prusac – 1914, începulul Primului Război Mondial) s-au ridicat multe clădiri cu arhitectura modernă a vremii, precum în toate marile orașe ale Bătrânului Continent. Arhitecți francezi precum Cassian Bernard, Xavier Villacrosse, Albert Galeron sau Paul Gottereau și-au adus o mare contribuție la tot ce este frumos și astăzi în București. Clădirea de care m-am îndrăgostit, la prima vedere și iremediabil, este Palatul Kretzulescu.
Se spune că numele Micul Paris i-a fost dat de negustorii din Balcani pentru care Parisul era prea departe iar Bucureștiul avea acel aer parizian, avea viață mondenă și chiar era un Paris mai mic.
În ciuda proastei administrări actuale și a furiei comuniștilor împotriva clădirilor istorice Bucureștiul încă mai are multe clădiri fermecătoare. Unele au avut noroc să fie închiriate de diverse misiuni diplomatice, altele au fost desemnate sedii de ”întreprinderi” iar altele, pur și simplu, au avut noroc.
Un colț de București cu case frumoase este zona dintre Calea Dorobanți, Bulevardul Aviatorilor si Bulevardul Iancu de Hunedoara. Multe străzi poartă nume de capitale ale lumii, multe ambasade își au sediile pe aici dar frumusețea rămâne a capitalei noastre. O plimbare pe aceste străzi și străduțe umbroase vă va dezvălui un București superb, un București care merită iubit.
Vă las aici și câteva poze pentru că vreau doar să vă stârnesc să mergeți și să vă bucurați de frumusețea lor.