Bologna, al șaptelea oraș al Italiei, din punct de vedere demografic, este capitala Regiunii Emilia-Romagna.
Este unul din orașele europene cel mai bine conectat cu România. Are legături aeriene directe cu șase orașe, București, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Suceava.
Aici a luat ființă prima universitate din lume, în anul 1088 și activează continuu, de atunci. Orașul vechi este fermecător. Nu pot să recomand ce să vedeți. Luați-l la pas pe tot. Nu veți regreta. Dacă vreți poze ”instagramabile”, Bologna vă oferă mii de posibilități. Trebuie doar să alegeți perioada din zi când lumina vă ajută cel mai mult.
Un oraș așa de vechi dar, mai ales, un centru universitar așa de vechi, găzduiește și organizează multe evenimente care pot face din sejurul dumneavoastră unul norocos sau chiar foarte norocos.
De exemplu, de astăzi, 15 septembrie a început festivalul MicroBo Beer, care timp de 3 zile va oferi celor 11 berari artizani, atent aleși de Il Punto, cel mai renumit bar de bere artizanală din zonă, să-și prezinte produsele tuturor celor dispuși să le guste.
Spuneam că sunt atent aleși berarii. Da, pentru că nici concurența nu doarme. Bavaria, cea mai de temut redută în privința berii, organizează la Bologna două weekenduri dedicate berii bavareze, 16-17 și 23-24 septembrie.
În rest, concerte stradale, diverse concerte, expoziții și vernisaje, vă vor face vizita la Bologna de neuitat. Amănunte despre evenimentele ce vor avea loc, găsiți aici.
Dar la Bologna puteți să vă satisfaceți și curiozități și plăceri personalizate. De exemplu, puteți lua lecții de gătit preparate din delicioasa bucătărie italiană. Sau puteți participa la prânzuri sau cine tematice, bazate pe gastronomia tradițională a zonei. Un exemplu este programul Bologna Traditional Home Cooking Class with Lunch or Dinner. Contra a 73 EUR, timp de 3 ore, veți găti o rețetă tradițională, sub comanda unui Le Chef. Veți avea un prânz (sau o cină) cu 3 feluri de mâncare și băuturi, inclusiv vin local. Dar, cel mai important, când veți ajunge acasă, vă veți șoca prietenii cu rețeta învățată.
Ceva pentru viitorul tuturor
Cel mai important eveniment, în opinia mea, a început tot astăzi și se va desfășura pe parcursul unei luni întregi, până pe 15 octombrie. Este vorba despre IT.A.CÀ, Festivalului Turismului Responsabil. Asta ne privește pe toți și, lăudabila inițiativă a fost luată în 2009 pentru că e mare nevoie să respectăm locurile pe unde mergem și natura.
Este din ce în ce mai necesar să facem astfel încât toți semenii noștri, inclusiv cei cu dizabilități, să se bucure de ce a creat natura și civilizația umană pe această planetă. La diversele lucrări este permis accesul oricui, pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Participarea este, în general gratuită sau, acolo unde este necesar transport și se oferă mese, se plătesc doar acestea, la prețuri preferențiale. Câtă nevoie ar fi ca organizații sau asociații ale ofertanților de servicii turistice din România să participe la aceste lucrări. Câtă nevoie ar fi ca măcar concluziile dezbaterilor să fie mediatizate în România pentru ca și noi, turiștii, să ne modelăm pretențiile pe respectul pentru ce ni se pune la dispoziție. Detalii aici.