fbpx

Andaluzia, cumpăna apelor și a civilizațiilor

Andaluzia, cumpăna apelor și a civilizațiilor

Andaluzia, pământul ars de soarele Spaniei sudice, Andaluzia, pământul vizitat pentru prima oara de minoani, apoi de fenicieni dar care susține că toți care au venit aici au fost oaspeții urmașilor primului om de pe Terra.

Andaluzia este parte a porții dintre două continente, parte a cumpenei dintre apele Atlanticului și ale Mediteranei, Andaluzia este un turn Babel discret, care a reușit să treacă de la miracol la firesc.

Timpul i-a oferit Andaluziei tot ce putea el să ofere în cursul său unisens iar Andaluzia s-a mulțumit mereu cu ce a primit de la el și și-a creat o istorie de necontestat.

Foto: Florentin Mocanu

Am fost de curând în Andaluzia și m-a prins, și-a construit legenda în sufletul meu, pe soclul unei fascinații nemaitraite, mi-a impalntat dorința de a o sorbi pe toată, indiferent în câte lingurițe.

Am simțit Andaluzia ca pe un basm, ca pe o realiatate dură, ca pe un simbol al luptei dar mai ales al victoriei in  lupta cu timpul, un simbol al puterii omului care are dorință.

Am intrat în Andaluzia pe o mare și primitoare poartă a ei, aeroportul din Malaga. Impresionant de mare, organizat și funcțional, impresionant de bine conectat cu Andaluzia și cu Spania. Bravo!

Printre aromele florilor de migdal se mai strecoară fuioare din mirosul prafului de pușcă, concertul valurilor ce luptă neobosit cu țărmul e dominat deseori, pe fundal, de tropotul cailor celor ce și-au dorit mult să aibă acest pământ ici-colo roșu, ici-colo violet și foarte rar negru și fertil.

Foto: Florentin Mocanu

Andaluzia a trecut prin toate de la facerea lumii încoace. Andaluzia a fost, parcă, sortită să fie săracă, dar a fost făcută bogată, de fiecare dată, de cei ce au locuit-o. Andaluzii, indiferent de nație și munca lor hrănită cu energia dragostei ce nu se va termina niciodată ci va fi lăsată moștenire celor ce vor călca pe acest pământ, celor ce-i vor sorbi stropii de rouă de pe bulgării roșii ca teracota, bulgări meniți parcă să nege existența vieții în preajma lor, au contrazis natura și au făcut Andaluzia una dintre cele mai bogate regiuni din Europa.

Cea mai populată comunitate autonomă a Spaniei este a doua destinație turistică a țării ce deține de mult timp locul întâi în Europa.

Foto: Florentin Mocanu

În afară de dorința de a vedea toate cotloanele Andaluziei, de la Tarifa, cel mai sudic punct al părții continentale a Europei, unde vântul întoarce valurile Atlanticului și până sus, la 3478 de metri, în vârful Mulhacen, de la stânca Gibraltarului, transformată în temuta  gură de foc, ce a apărat timp de secole Mediterana , la oazele de arabescuri și ștocaturi ale Alhambrei, de la plajele Mediteranei în luptă continuă cu turqoisul apelor, trecând prin ”Marea de plastic”, apoi prin deșerturile andaluze până la vărfurile lanțului muntos Sierra Morena, călcând cu grijă, să nu strivesc, cumva, ceva din istoria sau viitorul acestui minunat tărâm, am dorința să vă prezint vouă, tuturor celor ce vă place să descoperiți locuri și tradiții noi, Andaluzia pas cu pas.

Foto: Florentin Mocanu

Voi încerca să vă prezint Andaluzia în lumina ei autentică, lumina ei care m-a fascinat și care mi-a insuflat, văzând crâmpeie din acest tărâm, culorile pe care Soarele acceptă să fie făcute în razele sale, voi încerca să vă invit la o plimbare reală într-o lume din care nu vom mai vrea să ieșim, o lume în care Feți Frumoși și Ilene Cosânzene nu vor fi niciodată mai aproape și mai reali decât aici, chiar daca Ileana ar fi Isabela de Castillia sau Făt Frumos ar fi Ferdinand de Aragon.

Foto: Florentin Mocanu

Să începem vizita noastră în Andaluzia, să vedem împreună frumusețea, unicitatea și miracolul acestui tărâm al legendelor ce au fost consemnate sau care abia incep să se închege!

Curând vă voi dezvălui poveștile fiecărei zile pe pământ Andaluz.

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie