fbpx

1 Aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor

1 Aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor

 

Fascinația zborului a stârnit admirația și invidia omului pentru păsări, cele care reușiseră deja pasul ce pentru om avea să rămână multe milenii doar o năzuință și un vis evocat și atins în legende, cu imaginația lui inegalabilă.

Zborul păsărilor a fost dorință și apoi model iar amirația pentru ele a fost nemărginită ca cerul pe care ele își desenau traiectoriile libertății absolute.

Foto: Florentin Mocanu

În 1906, pe 1 aprilie, a intrat în vigoare ”Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor”, una dintre primele măsuri ecologice din istorie, semnată de 13 țări încă din 1902. Dar păsările s-au mai bucurat de măsuri favorabile lor, dar pe care eu le consider doar încercări reparatorii a atitudinii invasive a omului. Henric al VII-lea, în 1534 a emis un act care proteja viața păsărilor sălbatice prin care se protejau ouăle de stârci, lopătari sau dropii.

Foto: Florentin Mocanu

După Anglia, Olanda și Germania, în secolele XVIII și XIX aveau să emită reguli și legi care protejau anumite specii de păsări.

Astăzi, în ciuda măsurilor luate în ultimii ani, există temerea că 12% din cele cca. 10 mii de specii de păsări ce populează planeta ar putea să dispară în viitorul apropiat.

În România trăiesc sau cuibăresc în jur de 350 de specii de păsări, iar cea mai mare rezervație este Delta Dunării care adăpostește aproximativ  220 specii.

La noi, Ziua Păsărilor s-a sărbătorit în perioda interbelică, în special în școli. Pe 1 aprilie elevii, sub îndrumarea profesorilor de biologie instalau cuiburi artificiale, construite chair de copii.

Foto: Florentin Mocanu

După al Doilea Război Mondial sărbătoarea a fost abandonată și, la intervenția Societății Ornitologice Române, din 1994 sărbătorirea păsărilor a reînviat. Reamintesc că Societatea Ornitologică Română este foarte activă la nivel european și mondial ea fiind participant sau inițiator la multe proiecte selectate și puse în aplicare și a primit de 3 ori distincția ”Best Life Nature” pentru proiectele ”Conservarea Șoimului Dunărean în Nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”, ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” și ”Salvați pelicanul creț în Delta Dunării”.

Foto: Florentin Mocanu

Cu coloritul luat, desigur, din curcubeul prin care trec în zborul lor spre cer, trilurile copiate din cristalul limpede al cerului, păsările au inspirat pictori, muzicieni, poeți, fotografi și nu în ultimul rând oameni dedicați tehnicii.

Brâncuși a fost unul dintre artiștii fascinați de păsări și de măiestria zborului lor, fascinație ce ne-a lăsat, prin mâinile și harul sculptorului, măiestrele sale și îmi permit să îi citez zicerea nemuritoare despre cele pentru care gravitația e doar o unealtă și nu o barieră: „Spre imensitatea văzduhului – aceasta este Pasărea mea. Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul…”

Foto: Florentin Mocanu

Celebrul naist Angheluș Dinicu a încercat cu naiul său fermecat să reproducă trilurile ciocârliei, motiv preluat și de George Enescu în Rapsodia Română.

Păsările continuă să inspire omul care încearcă să transpună caracteristici natural și abilități ale păsărilor în proiectele aeronavelor moderne.

Asadar astazi de ziua pasarilor, ar trebui sa invatam sa le ocrotim si sa le iubim in egala masura.

Foto: Florentin Mocanu

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie