fbpx

Planeta Gourmet

Planeta Gourmet

Dragii mei cititori,

Ne amintim cum, acum (deja) multi ani, un bucătar simpatic apărea pe micile noastre ecrane și încerca să ne convingă că bucătăria și arta culinară nu sunt nici imposibile, mai ales pentru cei ce au disponibil ceva suflet pentru ele. Da, da, Maestrul Petrișor Tănase, el era.

Simpatic, cu o mustață care în loc să îi ascundă zâmbetul complice, i-l accentua, cu ochii ușor migdalați care debordau de bucuria divulgării de secrete, Petrișor a demolat foarte repede acel zid ce ne imaginam că ne desparte de bucătărie și bunul gust. I-au mai urmat și alții dar, știți cum se zice, niciodată nu e ca prima dată.

Apoi maestrul a rărit-o cu sticla și a inceput noi și noi proiecte.

Ei bine, văzând ce simplu e totul pentru Petrișor am început să încerc și eu diverse rețete de la el, de la Regretatul Radu Anton Roman și, mai târziu de la mai mulți chefi de pe canalele de specialitate, precum enervant de îndemânaticul Jamie.

Cel mai mult m-a ambiționat să încerc preparate pe care le-am mâncat prin călătoriile mele și de care nu auzisem pe la noi. La începuturi nici ingredientele sau condimentele din ele nu se găseau pe la noi. Dar era Naschmarkt la Viena, un adevărat paradis al mirodeniilor și n-ați văzut față de copil mai fericită decât a mea când intram acolo.

În călătorii e bine să gustăm tot ce e specific locului respectiv, așa îi putem simți gustul și aromele, măestria și imaginația localnicilor și așa intrăm în sufletul lor pe ușa ce ne-au deschis-o.

De preferat sunt localurile unde mănâncă localnicii, nu cele din zona marilor obiective. Dacă aveți ocazia să mâncați la vreo familie ceea ce a gătit pentru ea, să nu ezitați.

Așadar, am decis să introduc o nouă rubrică în pagina mea despre călătorii, dedicată gastronomiei sau călătoriilor culinare, unde voi posta și unele dintre rețetele încercate, cele care consider eu că mi-au ieșit și pe care le vom dezbate.

Maestrul Petrișor va fi primul chef intervievat  în această rubrică și tot pe el îl vom ruga, din când în când să ne mai spună câte ceva din experiențele sale pe diverse meridiane.

Deci, vă aștept pe ”Planeta Gourmet”!

Cu Maestrul Petrișor Tănase

Cotlet cu șorici crocant

Spanakopita

Workshop de gătit la Budapesta

Coroniță cu sparanghel

Mușchi Wellington

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie