Ieri a început Oktoberfest 2025, a 190-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume. La ora 12, domnul Dieter Reiter, primarul orașului München a dat cep primului butoi de bere.
Istoria Oktoberfest.
Oktoberfest a început ca o cursă de cai, în cadrul festivităților nunții prințului moștenitor, Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen. Se întâmpla la 17 octombrie 1810. Prințesa a numit cursa Oktoberfest și așa i-a rămas numele.
S-a decis repetarea ei anual, cu modificările de rigoare.
Oktoberfest nu s-a desfășurat
- În 1813, din cauza Războaielor Napoleoniene
- În 1854 și 1873, din cauza holerei
- Între 1914 și 1918, din cauza Primului Război Mondial,
- În 1923 și 1924 din cauza crizei economice
- Între 1939 și 1945 din cauza Celui de Al Doilea Război Mondial
- În 2020 și 2021 din pricina Covid 19.
În anii de criză economică de după războaie s-a desfășurat într-o variantă redusă, și chiar numele folosit a fost Herbstfest, adică Sărbătoarea Toamnei
După Al Doilea Război Mondial
Cele mai importante schimbări au apărut în 1950. De atunci există tradiția ca primarul Munchenului să dea cep primului butoi de bere și să strige „O’zapft is!”. Tot de atunci a devenit tradițională parada costumelor populare. Prima paradă a costumelor populare bavareze a avut loc în 1935, în cinstea sărbătoriri nunții de argint a familiei regale bavareze. Din 1950 la paradă participă nu doar costume germane ci și austriece, italiene, elvețiene poloneze și chiar norvegiene. Cu peste 9000 de participanți, aceasta este printre cele mai mari de acest gen din lume.
Alte detalii.
La Oktoberfest se poate consuma doar bere muncheneză. Cele 6 mărci agreate sunt: Hofbräu, Löwenbräu, Augustiner-Bräu, Paulaner, Hacker-Pschorr și Spaten-Franziskaner-Bräu. Toate sunt făcute cu respectarea Legii Purității Berii.
Oaspeții sunt primiți în 14 corturi mari și 15 corturi mici. Mulți oaspeți se îmbracă cu costume tradiționale. Lederhosen bărbații și Dirndl, doamnele. Chiar și mulți turiști sau cumpără sau închiriază costume pentru acest important eveniment.
Berea se bea din Mass-uri, căni de sticlă groasă de un litru.
Augustiner-Bräu este singura care încă mai oferă berea din butoaie de stejar.
Preparatele culinare
Cel mai celebru preparat este Brezl, covrigul bavarez. La fel de celebră este și Obatzda, o pastă de brânză Camembert cu unt și condimente care se mănâncă, de obicei cu Brezl. Hendl, puiul fript crocant și ciolanele de porc la proțap sunt foarte bine apreciate. Dar din Bavaria nu pot lipsi cârnații. Weiswurst, Bratwurst și Currywurst sunt din belșug. Drept garnituri puteți să vă delectați cu salata de cartofi, varza murată sau Knodel (găluște din cartofi sau pâine). Ca desert, pe lângă arhicunoscutul ștrudel de mere, este și absolut deliciosul Kaiserschmarrn, adică clătite rupte bucăți, pudrate cu zahăr și servite cu sos de vanilie sau mere caramelizate, gemuri, sos de ciocolată și multe altele.
Oktoberfest atrage în jur de ȘAPTE milioane de turiști din toată lumea. În doar 15 zile. An de an.
Pe 5 octombrie se va încheia, așa că…
Hai să ciocnim un Mass! Proooost!
6 Comments
Aspecte interesante, de noutate privind organizarea și derularea festivalului grevate de unicitatea și originalitatea tradițiilor bavareze…
Proost!
Organizarea trebuie să fie ”nemțească”, altfel… L 7 milioane de oaspeți în 15 zile, trebuie organizare. De regulă, sunt mai bine de un milion de cereri care nu pot fi confirmate.
Toate par apetisante. Iar parada costumelor populare trebuie sa fie incantatoare. Este de vizitat macar o data. Multumim autorului pentru articol.
Este o experiență care merită adăugată!
Faina poveste. Da gust de plecare. Dar bag seama ca trebuie sa fii bine antrenat ca sa bei din fiecare tip cite un mass. Sau timp sa mergi 2-3 zile.
(bine ca-s numai 6 marci, desi fiecare marca o avea si varietati.) SI au ceva istorie in spate…
Fiecare cort oferă doar una dintre mărci. Rezervarea este o epopee. Pentru anul viitor trebuie sa te orientezi de pe acum, dacă nu cumva e deja târziu. Trebuie rezervată o masă întreagă. 8-10 persoane. Este condiție de consumație minimă de băuturi și mâncare (ex: minim o jumătate de pui fript/persoană). Pentru consumația comandată se primesc niște ”bonuri”. Acestea se achită în avans, la rezervare. La rezervare trebuie specificată ziua și ora. După confirmare se primesc bonurile și voucherul pe care este notată ora și poarta de intrare în cort care trebuie respectate. L 7 milioane de oaspeți în 15 zile, trebuie organizare. De regulă, mereu mai sunt mai bine de un milion de cereri care nu pot fi confirmate.