Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația!
Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână.
Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule mai mici din jurul ei cum este La Maddalena.
Facerea lumii
Geneza Sardiniei este un fenomen deosebit și, pentru foarte mulți, greu de imaginat. Din studiile oamenilor de știință reiese că insula a apărut prin unirea a două micro plăci tectonice, desprinse din continent, din zonele Provence și Catalonia, cu între 30 și 21 de milioane de ani în urmă. Vulcanii s-au culcat de mult iar în Sardinia riscul seismic este zero.
Evoluția umană
Deși desprinderea de continent s-a produs cu multe milioane de ani înainte de apariția lui Hommo Sapiens, primele dovezi ale prezenței umane aici sunt datate în Paleolitic, adică acum între 20 de mii și 10 mii de ani. Insula a avut tot ce a trebuit pentru dezvoltarea unei populații. Mulți specialiști o consideră ”un mic continent”. Istoria speciei umane din Sardinia nu seamănă deloc cu cele ale insulelor despre care m-am documentat până acum. Voi mai da amănunte și în articolele ce vor urma.
Cum și cu ce ne așteaptă Sardinia
Sardinia așteaptă pe toată lumea cu brațele deschise, la toate porțile ei. Când am mers noi, norii s-au cam opus să o sorbim din înaltul cerului și ne-au pus curiozitatea la foc mocnit. Oricum nu i-am fi aflat toate secretele. Și nu i le va afla nimeni, niciodată. Cei care au zis că este un continent au avut dreptate și în sensuri la care nici nu s-au gândit.
Cei 1849 de kilometri de țărm oferă plaje cu nisip fin, golfuri cu plaje mici și discrete, dar cel mai mare procent e deținut de țărmurile stâncoase. Acestea sunt scenele veșnicei lupte dintre mare și uscat.
Sardinia oferă și trasee de drumeții spre crestele munților săi, cu cel mai înalt vârf, Punta la Marmora care se ridică la 1834 de metri.
Insula este renumită pentru diferitele regate ce se organizează în apele ei, mai ales vara. Evident că sunt și alte evenimente de care vă voi spune câte ceva în articolele viitoare.
Bucătăria Sardiniei se bazează pe carne de porc și oaie, paste, legume, brânzeturi și pește. Cea mai importantă este pâinea. În Sardinia sunt peste trei sute de feluri de pâine.
Nu ratați Sardinia!
Eu vă doresc doar vacanțe reușite!