fbpx

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația!

Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână.

Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule mai mici din jurul ei cum este La Maddalena.

Facerea lumii

Geneza Sardiniei este un fenomen deosebit și, pentru foarte mulți, greu de imaginat. Din studiile oamenilor de știință reiese că insula  a apărut prin unirea a două micro plăci tectonice, desprinse din continent, din zonele Provence și Catalonia, cu între 30 și 21 de milioane de ani în urmă. Vulcanii s-au culcat de mult iar în Sardinia riscul seismic este zero.

Evoluția umană

Deși desprinderea de continent s-a produs cu multe milioane de ani înainte de apariția lui Hommo Sapiens, primele dovezi ale prezenței umane aici sunt datate în Paleolitic, adică acum între 20 de mii și 10 mii de ani. Insula a avut tot ce a trebuit pentru dezvoltarea unei populații. Mulți specialiști o consideră ”un mic continent”. Istoria speciei umane din Sardinia nu seamănă deloc cu cele ale insulelor despre care m-am documentat până acum. Voi mai da amănunte și în articolele ce vor urma.

Cum și cu ce ne așteaptă Sardinia

Sardinia așteaptă pe toată lumea cu brațele deschise, la toate porțile ei. Când am mers noi, norii s-au cam opus să o sorbim din înaltul cerului și ne-au pus curiozitatea la foc mocnit. Oricum nu i-am fi aflat toate secretele. Și nu i le va afla nimeni, niciodată. Cei care au zis că este un continent au avut dreptate și în sensuri la care nici nu s-au gândit.

Cei 1849 de kilometri de țărm oferă plaje cu nisip fin, golfuri cu plaje mici și discrete, dar cel mai mare procent e deținut de țărmurile stâncoase. Acestea sunt scenele veșnicei lupte dintre mare și uscat.

Sardinia oferă și trasee de drumeții spre crestele munților săi, cu cel mai înalt vârf, Punta la Marmora care se ridică la 1834 de metri.

Insula este renumită pentru diferitele regate ce se organizează în apele ei, mai ales vara. Evident că sunt și alte evenimente de care vă voi spune câte ceva în articolele viitoare.

Bucătăria Sardiniei se bazează pe carne de porc și oaie, paste, legume, brânzeturi și pește. Cea mai importantă este pâinea. În Sardinia sunt peste trei sute de feluri de pâine.

Nu ratați Sardinia!

Eu vă doresc doar vacanțe reușite!

Isola Rossa

Porto Torres

Capo Caccia

Spiaggia Marina di Orsei

Spiaggia del Lazzaretto

Capo Caccia

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

2 Comments

  1. Stefan Mariana spune:

    Articol …imbietor. Intr-adevar Sardin8a este superba!

    • Florentin spune:

      Sărut mâna! Mulțumesc! Este deosebită. În Sardinia te simți bine și dacă ești simplu cetățean, și dacă ești șeic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie