China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”.
Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat.
Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport.
După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și a început programul fără să se gândească la numărul de ore de zbor pe care le aveam la bord.
Azi voi face doar o prezentare generală a circuitului organizat impecabil de către partenerul Edelweiss Travel, Premio Travel.
Ce am vizitat
Am vizitat Shanghai, Zhujiajiao (supranumit Veneția Chinei), Hangzhou, minunatul Xi’an și capitala Beijing.
Shanghai este nava amiral a Chinei, este cel mai cosmopolit oraș și are doar 25 de milioane de locuitori. Că ar fi sau nu și cel mai modern oraș al lor nu pot aprecia și nu mă hazardez. Ceea ce am remarcat cu siguranță este că ștacheta este extrem de ridicată și greu de trecut de către oricare alt oraș din lume. De la aeroport am mers în oraș cu Maglev, trenul cu levitație magnetică inventat de germani și pus în exploatare pentru public și de chinezii din Shanhai. Viteza maximă atinsă a fost de 301 km/h. De altfel, pe toată durata circuitului aveam să vedem o Chină super tehnologizată și să luăm contact în premieră cu unele tehnologii ale zilelor noastre.
Veneția Chinei a fost cea mai mică localitate din itinerariu. De un pitoresc aparte și, poate cea mai apropiată de o Chină autentică în care tehnologia a intrat doar cu strictul necesar.
La Hangzhou am participat la Conferința pentru Pentru Promovarea Turistică a zonei Metropolitane. Aici am văzut că la capitolul marketing în turism, chinezii nu fac rabat de la nicio regulă a cărții. Ba, mai mult, nu-și permit riscul niciunei greșeli. Înainte de conferință își repetau alocuțiunile, fiecare pe unde putea.
Cel mai vechi oraș e și cel mai tânăr
Dimineață am plecat cu un zbor intern la Xi’an, primul oraș din istoria Chinei. Fostă capitală imperială, Xi’an ne-a plăcut cel mai mult. Cel mai mare centru universitar al Chinei, plin de tineri și de viață orașul parcă ne obliga să nu-l lăsăm să doarmă. Dar nici el nu ne-a lăsat pe noi.
A doua zi, după un somn în mare viteză am pornit spre capitala Beijing, cu un tren de mare viteză, ca să compensăm. Gara din Xi’an este imensă. Cam cât un sfert din încă mutilatul oraș Alexandria. Trenul a mers porțiuni lungi cu peste 300 de km/h, cu maxime surprinse de monitoarele de informare de 348 km/h.
Capitala
Beijing-ul a părut cel mai sobru obiectiv al circuitului. Restricțiile mult mai multe și mai evidente. Multe lucruri care mi-au stopat apetitul de a intra în atmosfera lui, în ritmul și viața lui. Simțeam că trebuie să fiu tot mai atent să nu greșesc. Față de cine? Orașul este al doilea ca mărime al Chinei, cu doar 22, 23 de milioane de locuitori. Arhitectura tipic comunistă, prezentă și aici este întreruptă din loc în loc de arhitectura modernă, futuristă de care chinezii e clar că sunt îndrăgostiți. Asta în cartierele mai vechi ale orașului. La orașele din China este greu să delimitezi zona centrală. La 23 de milioane de locuitori, tentația de a spune că centrul e la Brașov sau Sibiu e mare. Dar, cu siguranță, suprafața Beijingului sau cea a Shanghaiului sunt mult mai mici decât cea a României.
China ne-a șocat la tot pasul. Ne-a arătat o față neașteptat de frumoasă, căreia i-am dedicat toată atenția. Am fost acolo pentru turism și vreau să v-o prezint din această perspectivă. Vă voi spune despre fiecare loc în parte, în relatări viitoare, ca să nu scriu un articol ”cât China”.
Vă doresc doar vacanțe reușite!
6 Comments
Ba, esti serios? AMPRENTARE???? Nu e de ajuns ca e lumea plina de aparatura lor inteligenta conectata la serverele lor, nu e de ajuns ca au furat de la SYSCO inclusiv manualul asa cum era, sa fiu amprentat ca turist??? Oricum nu era printre prioritati a vizita China, dar cu asta chiar ca e scoasa de pe lista.
Pai merg ca turist, nu sunt borfas sa fiu amprentat.
Salut! Crezi că aș dezinforma cititorii? Da, amprentare si ticketul primit de la mașina de amprentare trebuie păstrat până la ieșirea din Chin. Mai mult, la primul punct de control la intrare verifică, prin sondaj, dacă ai luat corect amprentele. Adică nu mai trebuie să dai amprentele de la ambele mâini, cu degetele mari separat, verifica sau stânga, sau dreapta, sau degetele mari sau doar unul dintre ele. Mergi să te convingi. China are frumuseți neașteptate.
Departe de mine gindul asta. Dar ESTI PRIMUL care scrie de asta si am mai citit chestii legate de vizita in China. Vezi? Au mintit prin omisiune. Iar aici la agentiile de turism chinezesti nu spun asta. Nu intrebi? Nu spun. Tu nu intrebi ca stii ca nicaieri nu ti se iau amprente la aeroport, iar ei nu spun ca-s comunisti.
Am sa utilizez ceea ce ai spus in discutiile cu altii vis-a-vis de vizitele in China. O consider vitala.
Urmărește articolele mele și vei vedea că nu e tot.
Am fost anul acesta, în martie-aprilie în Japonia și Korea, când am ajuns la ei în aeroport ne-au luat amprentele și ne-au scanat fața de 2 ori! Fiind un alt continent așa se procedează!
Toate țările au reguli proprii. Dacă le putem accepta, mergem, dacă nu, nu. Niciodată, nicio țară nu va fi interesată de părerea noastră sau a indiferent cărui alt cetățean.