fbpx

Calabria, prima Italie

14 distribuiri

Italia, acea sabie de stâncă ce-și caută liniștea în teaca azurie făcută din împreunarea Mediteranei cu cerul, Italia cea zamislită din fierberea molcomă ca a sosului Bolognese a civilizațiilor antice, o cizmă de pământ care combină stânca cu apa Mediteranei pentru a-și hrăni vegetația și fauna care, cu trudă și imaginație a creat un superlativ al gustului savurat într-un peisaj idilic.

Teoretic, cu Italia am intrat în contact din primii ani de școală când aflam despre întemeierea Romei, de lupoaică, de Cezar, Caligula, Brutus, Traian, Aurelian, și alți împărați care au legat, temporar, istoria noastră cu a lor.

De atunci mi-am dorit tot timpul să văd Italia, sau măcar o parte, sau măcar Roma și Veneția, sau, sau, sau.

Astăzi am să povestesc despre o vizită în Calabria, la un târg de vinuri și industrie alimentară.

Calabria este vârful ”cizmei” Italice, o regiune arsă de soarele nemilos al zilelor de vară, care se străduiește să se dezvolte și să exploateze rezultatele fiecărui strop de apă și a mulților stropi de sudoare.

Vizita a fost când în Calabria începeau să înflorească pomii și vârfurile munților încă purtau neaua albă. Calabria mirosea a primăvară. Pe marginea drumurilor, micii agricultori ofereau anghinare, portocale și diverse legume produse de ei.

Foto: Florentin Mocanu

Avionul de la Roma ajunsese pe întuneric pe coasta vestică și lipsa luminilor arăta că stațiunile încă își mai trăgeau sufletul și se pregăteau pentru vacanțele ce aveau să înceapă.

Am ajuns la Quattromiglia după 1 noaptea iar dimineață au început prezentările.

Un coleg era născut în Calabria, într-un sat de munte din apropiere, dar plecase in Marea Britanie de la 14 ani pentru a scăpa de sărăcie. Se mândrea să fie calabrez și poveștile lui plecau din suflet.

În Marea Britanie vinde produse calabreze restaurantelor cu specific din Londra, Birmingham și împrejurimi. Din păcate organizatorii au fost destul de stricți și nu am putut onora invitația lui de a merge în satul său natal unde să ne gătească o rudă a sa mâncăruri calabreze ca pentru familie. Ar fi fost o experiență unică, dar…

Foto: Florentin Mocanu

Calabria are o istorie încâlcită și nu intru în amănunte de data aceasta. Unii calabrezi susțin că sunt urmași ai grecilor și ai romanilor în egală măsură, dar sunt mai recunoscători grecilor pentru că le-au adus vița de vie și i-au învățat să o cultive și să-i ducă rodul la perfecțiune. Nimic nu e întâmplător. Cu 1500 de ani înainte de Hristos, regiunea era locuită de un trib numit ”OENOTRI”, adică viticultori, despre care mitologia greacă spune că ar fi venit aici din Grecia, aduși de regele lor Oenotrus. Mai mult, ulterior grecii au numit regiunea ITALOI, conform unor scriitori greci antici, după un rege urmaș al lui Oenotrus. Istoricii sunt de acord că numele actual al peninsulei a fost dat de Calabria. Legendele se cam împletesc și dau dreptate celor susținute de calabrezi.

Foto: Florentin Mocanu

Ei bine, în Calabria, din recunoștință pentru greci și pentru că le-au destăinuit taina vinului, cele mai populare soiuri de struguri sunt Greco Bianco și Greco Nero.

Dar vinurile sunt bune în compania unor mâncăruri bune și aici calabrezii sunt cu fruntea sus.

Se mândresc foarte tare cu Apulo Calabrese, porcul negru de Calabria pe care ei îl consideră mult peste Cedro Iberico și nu e prea bine să spui lângă un calabrez că Jamonul e bun și în nici un caz mai bun decât Prosciutto Crudo făcut din Negrul Calabrez.

Ce să vă spun? Tot ce am mâncat în Calabria a fost foarte bun. Mezelurile picante, făcute cu ”Ardei Roșu de Calabria”, un alt motiv de mândrie al lor, brânzeturile, pastele, peștele și absolut tot.

Foto: Florentin Mocanu

La capitolul artei culinare italienii stau, ca și la vinuri, în fruntea multor clasamente.

La o istorie așa de complicată și la o astfel de bucătărie, Calabria nu avea cum să nu fie o destinație turistică completă. Ea este o destinație turistică aparte, are stațiuni cu plaje, are trasee marcate pentru drumeții montane, are circuite pentru degustări de vinuri sau preparate culinare tradiționale, are monumente istorice și arhitectonice, are ceva pentru fiecare.

Plajele sale albe, azurul mării și stâncile abrupte, uneori căzute meteoritic spre a opri invazia albastrului crează amintiri de neuitat. Dacă mă apuc să spun tot ce trebuie văzut și făcut în Calabria nu voi mai termina acest articol niciodată, așa că mă voi opri la câteva, fără a le recomanda ca fiind cele mai importante, cele mai frumoase sau cele mai știu eu cum.

Foto: Florentin Mocanu

Plaje deosebite găsiți la Capo Vaticano, Sibari, Reggio Calabria sau Brancaleone, monumente istorice și arhitectonice la Reggio Calabria – Castello Aragonese, la Crotone – templul zeiței Hera, dar aici tot orașul este un muzeu.

Tropea trebuie văzută într-una din vizitele dumneavoastră în Calabria, Tropea oferă plaje, istorie și gastronomie, Tropea este o destinație de vacanță de 360 de grade și 365 de zile.

Vizitați Calabria și testați-i cu încredere aromele și gusturile și nu o veți uita niciodată!

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Wikimedia

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Wikimedia

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Wikimedia

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Locurile în care aș mai merge

Locurile în care aș mai merge cu mare plăcere sunt multe. Nu îmi plac clasamentele și consider că așa sunt mai corect cu toate destinațiile. Este greu și să mă întorc unde m-am simțit bine pentru că timpul nu-mi va mai permite să văd prea multe destinații. Dar e bine să visez și la destinații noi, și la destinații care mi-au plăcut. Voi începe cu insulele. Samothraki Micuța insulă are

Mai mult...

Am promis că voi reveni în Samos

Am promis că voi reveni în Samos și sper că o voi face. Cât mai curând. Samos m-a cucerit cu peisajele frumoase, vegetația abundentă și ospitalitatea oamenilor. Vestigiile istorice ale insulei lui Pitagora merită vizitate toate. Tunelul lui Eupalinos, o capodoperă a ingineriei antice merită toată atenția. Mai multe detalii am scris în primul meu articol despre Samos. Mulțumesc, încă o dată, doamnei Carmen Kodili și lui Giorgos Mattheou pentru

Mai mult...

Destinația de vacanță Kefalonia

Destinația de vacanță Kefalonia este, ca mărime, a șasea insulă grecească și cea mai mare dintre insulele ionice. Este din ce în ce mai accesată și dorită de turiștii români și are o ofertă vastă. Puțină istorie Despre Kefalonia se poate spune că a fost locuită cel puțin de la apariția zeilor. Inițial s-a numit Same A dăruită lui Cephalus ca răsplată pentru ajutorul dat lui Amphitrion din Mycenae în

Mai mult...

Ieri a început Oktoberfest

Ieri a început Oktoberfest 2025, a 190-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume. La ora 12, domnul Dieter Reiter, primarul orașului München a dat cep primului butoi de bere. Istoria Oktoberfest. Oktoberfest a început ca o cursă de cai, în cadrul festivităților nunții prințului moștenitor, Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese  von Hildburghausen. Se întâmpla la 17 octombrie 1810. Prințesa a numit cursa Oktoberfest și

Mai mult...

Din poveștile Münchenului

Din poveștile Münchenului vă voi povesti, pentru început, pe scurt, despre bere și berării. Berea are o istorie mai veche decât orașul dar nu putem vorbi de bere bavareză fără München. Poveștile și secretele le putem auzi doar de la ghizii locali care sunt examinați periodic pentru atestare. Eu am aflat frumosele povești de la Laura Rank, ghid autorizat, vorbitor de limba română. Prima licență pentru producerea și comercializarea berii

Mai mult...

În sfârșit, München!

În sfârșit, München! După ce l-am tranzitat de multe ori. Prima dată cu trenul, în 1996. Apoi cu mașina, cu autocarul și, de cele mai multe ori, a fost loc de schimbat avionul cu tren. Dar nu făcusem niciun pas pe străzile acestui frumos oraș. Am auzit de München în copilărie, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară din 1972. Olimpiadele au fost și sunt sărbătorile întregii lumi. Chiar și în

Mai mult...

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Dana spune:

    Unde sunt rețetele? Articolul însă este bine realizat!

    1. Florentin Mocanu spune:

      Mulțumesc!