fbpx

Sozopol – scoica cu perle de la Marea Neagră

Sozopol – scoica cu perle de la Marea Neagră

Sozopol este considerat de mulți istorici ca fiind cel mai vechi oraș de pe țărmul Mării Negre. Acum se află pe teritoriul Bulgariei. La noi a ajuns cu arhitectura tipică Bulgariei de după Renașterea Națională Bulgară, care îi face pe mulți să considere Sozopolul ca un ”frate” al celeilalte nestemate de pe litoralul bulgăresc, Nesebar. Istoria nu e de acord.

Foarte puțină istorie

Cele mai vechi urme ale civilizației umane sunt datate din mileniul IV înainte de Hristos. Corăbiile naufragiate și ancorele descoperite în apele din jurul insulei dovedesc că aici a fost un important centru de schimburi comerciale și multe mărfuri erau aduse de departe, din bazinul mediteraneean.

În secolul VII Î. Hr., grecii din Milos au pus bazele unei colonii pe care au numit-o Antheia și au dezvoltat-o ca bază navală și important centru comercial. Foarte repede a devenit una dintre cele mai importante colonii elene de la Marea Neagră. Asta a fost posibil și pentru că, în secolul V Î. Hr. a semnat un tratat cu regatul Odrysian, cel mai puternic din Tracia. Construirea unui templu dedicat zeului Apollo a dus la redenumirea sa. A devenit Apollonia (orașul lui Apollo), cunoscut ca Apollonia Pontica, adică Orașul lui Apollo de la Marea Neagră. Dar între timp, la doar 70 de kilometri, la nord, o altă colonie greacă, Mesembria, avea să-i devină rivală și lupta pentru supremație a durat secole.

Sozopol a reușit să-și păstreze independența după războaiele lui Filip Barbarul și Alexandru cel Mare. A avut relații economice strânse cu Atena, Corint, Heraclea Pontica (actuala Karadeniz Eregli din Turcia) și cu insulele Chios, Rhodes, Lesbos și multe altele.

Banul face cărțile de mult

În anul 72 Î. Hr. A fost cucerit de romani. În anul 60 Î. Hr. A bătut monedă proprie, ceea ce era lucru mare, mai ales atunci când viitorul încă se plămădea și ”banul” devenea din ce în ce mai important pentru orice negustorie și pentru ritmul de dezvoltare.

Istoria orașului a avut, însă, multe momente de cotitură și cercetările arheologice sunt în desfășurare. Nu doar rivalitățile au schimbat cursul Sozopolului. Mult mai categorice au fost calamitățile naturale și neglijența populației care a dus la incendii distrugătoare. Ei bine, orașul a regăsit puterea să renască, chiar dacă într-o nouă arhitectură și altă civilizație.

Astăzi, eu pot spune că Sozopol este încă rivalul lui Nesebar dar unul mai lipsit de noroc. Arhitectura specifică Renașterii Bulgare cu casele cu parter de piatră și etaj (sau etaje) de lemn, cu etajele ieșite să umbrească străduțele înguste este prezentă în amândouă bijuteriile bulgare. Ba chiar și în Plovdivul istoric. Plovdiv este al doilea cel mai vechi oraș din lume, după Ierihon, locuit continuu.

Sozopolul de astăzi

Sozopol este , cu siguranță, un loc unde te vei simți bine. Cu atât mai bine cu cât îi vei investi mai mult timp. Sozopol are o istorie prea îndelungată ca să-și pună toate tablourile pe aceeași simeză și să le sorbi pe toate dintr-o singură privire, și aceea grăbită. Pitorescul îngustelor străduțe pietruite, umbrite de casele care par că văr să se unească într-o stavilă pentru cerul care ar vrea să strivească tot ce este între ele, cere timp pentru a-l surprinde sub cea mai bună lumină și din singurul unghi din care ai vrea să-ți zâmbească.

Astăzi, Sozopol este un oraș conectat total la vremea actuală, un oraș conștient că doar el poate să-și impună restricții și să-și adapteze blazonul zilelor noaste, este un oraș care vrea să fie creuzotul care coace și dă smalț strălucitor balcanismului zilelor noastre. Da, este o reinterpretare a balcanismului care amestecă toate componentele sale, le recolorează și le redefinește încercând să nu piardă aromele și gusturile sale.

Cum se face o bucătărie modernă bazată pe cele tradiționale

Tavernele din Sozopol și-au ales drumuri independente și sigure. Lăudabil. Am mers la un restaurant care promitea reinventarea rețetelor lăsate de greci, a rivalelor bulgărești, cu tușa zilelor noastre. Nu era ușor, era anul 2020… Dar băieții au reușit. La ora prânzului, am fost 10 clienți la 16 mese pe terasa ”noastră” Mai aveau două terase (care erau închise) și un salon mare dar tot închis. Am ales un meniu bazat pe bucătăria grecească, de care ne era atât de dor dar și pe preparate autentic bulgărești, pe care le știam imbatabile. A fost un prânz excelent. Atât de bun încât nu pot să spun cine a fost prim-solistul.

Sozopol este o stațiune litorală care știe ce înseamnă prestigiul și cât de greu se cucerește, care ști că lupta pentru un loc bun sub soare nu se termină niciodată. Sozopol are oferte de vacanță pentru toate buzunarele, toate pretențiile și satisface toate așteptările. Nu de puține ori și pe cele ale celor mai cârcotași români.

Vă recomand Sozopol și, mai ales, vă recomand să acordați măcar o zi în care să vă purtați pașii, agale, pe pavajele din nu se știe ce timpuri ale frumosului oraș.

Vacanțe plăcute la Sozopol!

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This